ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Επίσκεψη στελεχών του Δήμου Αθηναίων στην Έκθεση Ανοικτής Σχεδίασης της ΕΕΛ/ΛΑΚ

Την έκθεση ανοικτής σχεδίασης που διοργανώνει η ΕΕΛ/ΛΑΚ σε συνεργασία με τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων, INNOVATHENS επισκέφτηκαν χθες κλιμάκια στελεχών των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων. Στην επίσκεψη η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Δικτύου πολιτών του Δήμου Αθηναίων ΣυνΑθηνά (http://synathina.gr), τα στελέχη του Δήμου ξεναγήθηκαν στα έργα ανοικτής σχεδίασης( https://opendesign.ellak.gr/) της έκθεσης και ενημερώθηκαν από εκπροσώπους της ΕΕΛ/ΛΑΚ και τους δημιουργούς για τα έργα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ανοιχτή σχεδίαση.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης παρουσιάστηκε η διαδικασία υλοποίησης των έργων, τα αποθετήρια στο github( https://github.com/ellak-monades-aristeias ) και οι πιθανοί τρόποι υιοθέτησης των έργων από τους Δήμους. Στη συνέχεια και με την συμμετοχή του Δικτύου ΣυνΑθηνά, συζητήθηκαν οι τρόποι βελτίωσης της συνεργασίας τέτοιων προσπαθειών σχεδίασης έργων για δημόσιους χώρους με τα στελέχη του Δήμου που έχουν την εμπειρία και την γνώση για τις ανάγκες της πόλης

Όλα τα έργα που υπάρχουν στην έκθεση υλοποιήθηκαν ώστε να μπορούν να κατασκευαστούν από τοπικές εταιρείες. Τα σχέδια είναι διαθέσιμα με ανοιχτές άδειες και με στόχο να μπορούν να τροποποιηθούν και να βελτιωθούν από όσους ενδιαφέρονται να συμβάλλουν – “Openly Designed | Locally Produced”. Όλα τα έργα σχεδίασης παρουσιάζονται στο: https://opendesign.ellak.gr/ και η τεκμηρίωση για όλα τα έργα ανοιχτής σχεδίασης αλλά και για έργα ανοιχτού υλικού και ανοιχτού λογισμικού που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Μονάδων Αριστείας ΕΛ/ΛΑΚ είναι διαθέσιμη στο https://github.com/ellak-monades-aristeias.

Στόχος των έργων είναι η ανάδειξη συστημάτων και κατασκευών που συμβάλλουν στη βελτίωση του δημόσιου χώρου, τα οποία έχουν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί με τη χρήση ελεύθερα διαμοιραζόμενης πληροφορίας τόσο ως προς τα σχέδια τους αλλά και το υλισμικό (hardware) όσο και το λογισμικό.

Η έκθεση των 13 έργων ανοιχτής σχεδίασης θα βρίσκεται στον 1ο όροφο τoυ http://innovathens.gr/  για λίγες ακόμα εβδομάδες και είναι ανοικτή στο κοινό καθημερινές 10:00- 18:00.

Leave a Comment