ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Open Source Business Models από το Open Invention Network στην FOSSCOMM

 

Η FOSSCOMM 2016 ανοίγει τις πύλες της αυτό το Σαββατοκύριακο 16-17 Απριλίου στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Στο πλαίσιο αυτό θα συμμετέχει την Κυριακή 17/04 στις 13:00 το Open Invention Network, με ομιλητή τον Mirko Boehm,  με θέμα “The never-ending quest for the Open Source Business Model“.

Στόχος της ομιλίας είναι να παρουσιαστούν οι τρόποι με τους οποίους οι επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργήσουν βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα βασιζόμενες στον ανοιχτό κώδικα και τις εφαρμογές ΕΛ/ΛΑΚ και συγχρόνως για το πως οι κοινότητες ανοιχτού κώδικα μπορούν να επωφεληθούν τόσο σε πόρους όσο και σε κώδικα από τις συνεισφορές των εταιριών στον ανοιχτό λογισμικό.

Το Open Invention Network (OIN) είναι η μεγαλύτερη κοινότητα μη-επιθετικής πολιτικής πατεντών στην ιστορία, και υποστηρίζει την ελευθερία της δράσης στο Linux ως το κυρίαρχο στοιχείο του λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Υποστηρίζεται από εταιρείες όπως η Red Hat, η SUSE, η IBM, η NEC, η Philips, η Google και η Sony. Οι πατέντες που υπάρχουν στο χαρτοφυλάκιο του OIN εξασφαλίζουν ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν αυτές οι πατέντες ενάντια στον ανοιχτό κώδικα και στο Linux. H άδεια ευρεσιτεχνίας OIN και το cross-licensing διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας παρέχεται στα μέλη της κοινότητας του OIN ατελώς, ενώ παρόμοια άδεια παρέχεται και σε όσους οργανισμούς συμφωνήσουν ότι δεν θα διεκδικήσουν δικαιώματα πατεντών. Από την ίδρυση του το 2005, το Open Invention Network μέχρι και σήμερα αριθμεί πάνω από από 1.700 μέλη – από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες για βασικά έργα ανοιχτού κώδικα μέχρι και νεοφυείς επιχειρήσεις.

Το στρατηγικό χαρτοφυλάκιο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας του Open Invention Network περιέχει περισσότερες από 1.000 πατέντες ευρεσιτεχνίας και εφαρμογές σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, η ζώνη μη-επιθετικής πολιτικής πατεντών που έχει οριστεί από το OIN Linux Definition έχει εξελιχθεί και περιλαμβάνει περισσότερα από 2.300 πακέτα λογισμικού, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την ελευθερία δράσης σε βασικές λειτουργικότητες για τα παγκόσμια έργα ανοιχτού λογισμικού και τις πλατφόρμες τεχνολογίας όπως το Linux, η Red Hat, η SUSE, το Android, το Open Stack και το Apache.

Μη χάσετε την ομιλία του Mirko Boehm καθώς και των υπόλοιπων ομιλητών της FOSSCOMM (δείτε το πλήρες πρόγραμμα της FOSSCOMM εδώ). Δηλώστε τη συμμετοχή σας σήμερα εδώ.

H Fosscomm οργανώνεται από τις Ελληνικές κοινότητες του Ελεύθερου και Ανοιχτού Λογισμικού σε διαφορετική πόλη κάθε χρόνο, και συμμετέχουν σε αυτή κοινότητες, προγραμματιστές και εταιρείες που ασχολούνται με τις Ανοιχτές Τεχνολογίες. Στη Fosscomm συμμετέχουν κάθε χρόνο περισσότεροι από 500 σύνεδροι. Μέχρι τώρα έχουν διοργανωθεί συνολικά 8 συνέδρια Fosscomm ξεκινώντας από το 2008 σε Αθήνα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Σέρρες, Αθήνα, Λαμία και Αθήνα αντίστοιχα. Φέτος στις 16 και 17 Απριλίου η  Software Libre Society (Η κοινότητα ελεύθερου λογισμικού του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς) οργανώνουν την FOSSCOMΜ 2016 και καλούν όσους ενδιαφέρονται για τις ανοιχτές τεχνολογίες να παρακολουθήσουν τις πάνω από 45 ομιλίες και εργαστήρια.

 

Leave a Comment