ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Παρέμβαση του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών για τις ψηφιακές υπογραφές και το οργανόγραμμα του Δημόσιου Τομέα στο Σχέδιο Νόμου της Κινητικότητας

opengovernmentΟ Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ, www.eellak.gr) συμμετείχε έπειτα από πρόσκληση στην ακρόαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υποχρεώσεις των προσώπων που διορίζονται στις θέσεις των άρθρων 6 και 8 του ν.4369/2016, ασυμβίβαστα και πρόληψη των περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων και λοιπές διατάξεις» και παρουσίασε τις προτάσεις του Οργανισμού για τις ψηφιακές υπογραφές και το οργανόγραμμα του Δημόσιου Τομέα.

Εκτός από τη συμμετοχή στην ακρόαση ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών έστειλε και γραπτό υπόμνημα στην επιτροπή με το οποίο εκτός από τις προτεινόμενες παρεμβάσεις για το σχέδιο νόμου ενημέρωνε επιγραμματικά για τα οφέλη που προκύπτουν από την υιοθέτηση και χρήση των ανοιχτών τεχνολογιών στη δημόσια διοίκηση.

Τα κυριότερα από αυτά είναι ότι (α) το κόστος μετατοπίζεται από την αγορά αδειών στην πληρωμή ανθρωποχρόνου κι έτσι

  • μειώνεται η διαρροή εξειδικευμένων στελεχών

  • ενισχύεται η τοπική οικονομία

  • υπάρχει μεγάλο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην όποια δαπάνη για ΤΠΕ, δημόσια ή ιδιωτική,

(β) οι ανοιχτές τεχνολογίες αποτρέπουν την εξάρτηση από ένα πάροχο (vendor lock in) και ενισχύουν τον ανταγωνισμό και την καινοτομία, και ότι (γ) οι ανοιχτές τεχνολογίες επιτρέπουν την καλύτερη σύνδεση έρευνας και καινοτομίας και ενισχύουν την ουσιαστική μεταφορά τεχνογνωσίας.

Ειδικότερα για το σχέδιο νόμου οι παρεμβάσεις του Οργανισμού, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες αφορούσαν 2 άρθρα και συγκεκριμένα το άρθρο 16 και το άρθρο 24. Για τα άρθρα αυτά ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών πρότεινε να τροποποιηθούν έτσι ώστε να είναι επιτρεπτή η άρση του συνόλου των εξαιρέσεων στο πεδίο εφαρμογής του σχεδίου νόμου (άρθρο 16) έτσι ώστε να περιλαμβάνει το σύνολο των φορέων του δημοσίου τομέα (στενότερου και ευρύτερου), και η εφαρμογή του νόμου να γίνει με το ελάχιστον δυνατό κόστος για τη χρήση των ψηφιακών υπογραφών (άρθρο 24) με την αξιοποίηση των υποδομών που ήδη υπάρχουν.

Αναλυτικά το υπόμνημα υπάρχει εδώ και το βίντεο από την παρέμβαση των εκπροσώπων του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών υπάρχει εδώ. Ολόκληρο το βίντεο από  τη συνεδρίαση της επιτροπής είναι διαθέσιμο εδώ.

One thought on “Παρέμβαση του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών για τις ψηφιακές υπογραφές και το οργανόγραμμα του Δημόσιου Τομέα στο Σχέδιο Νόμου της Κινητικότητας

Leave a Comment