ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Εναρκτήρια συνάντηση του έργου ανοιχτού σχεδιασμού Phygital

Είναι ένα νέο σύστημα παραγωγής εφικτό;

 Έχοντας αυτό ως βασικό ερώτημα, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση του έργου Phygital. Ένα έργο ανοιχτού σχεδιασμού που στοχεύει στην διερεύνηση και πιλοτική εφαρμογή ενός αναδυόμενου συστήματος παραγωγής.

Το Phygital δραστηριοποιείται εκεί όπου συναντιέται ο φυσικός (physical) και ο ψηφιακός (digital) κόσμος. Ένα νέο μοντέλο προκύπτει από τη σύζευξη της παγκόσμιας ανοικτής γνώσης, ανοικτού κώδικα και σχεδιασμού, με τις δυνατότητες που προσφέρουν οι τεχνολογίες διανεμημένης κατασκευής, όπως τρισδιάστατοι εκτυπωτές, CNC εργαλειομηχανές, αλλά και παραδοσιακά εργαλεία κατασκευής.

Ένας τέτοιος συνδυασμός θα επέτρεπε στους γεωργούς των Βορείων Τζουμέρκων να ανταλλάξουν σχέδια, ιδέες και τεχνογνωσία με ομάδες παραγωγών από την Βόρεια Γαλλία και τις ΗΠΑ που κατασκευάζουν τα δικά τους αγροτικά εργαλεία. Θα ενδυνάμωνε τις συλλογικότητες στη Λευκωσία στην αναζωογόνηση του αστικού περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων της περιοχής μέσα από καλλιτεχνικές πρακτικές. Θα μπορούσε να ενισχύσει τις προσπάθειες των τοπικών κοινωνιών στα Τίρανα για την προστασία και αξιοποίηση του πολιτιστικού τους πλούτου. Το Phygital επιδιώκει να εκκινήσει τέτοιες πρακτικές με την εγκατάσταση και τον κατάλληλο εξοπλισμό τριών ανοικτών χώρων συνεργατικής κατασκευής (makerspaces) και τη διασύνδεσή τους μέσω μίας ψηφιακής πλατφόρμας ανοικτής γνώσης και καινοτομίας.

Οι παραπάνω δράσεις σχεδιάστηκαν από επτά οργανισμούς, φορείς και συλλογικότητες από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αλβανία και συγκεκριμένα από:

  • τον Οργανισμό Ανοικτών Τεχνολογιών – ΕΛΛΑΚ, ως συντονιστή του έργου και υπεύθυνου για την ανάπτυξη και λειτουργία της συνεργατικής πλατφόρμας πλατφόρμας δικτύωσης για makerspaces,

  • Το P2P Lab, μία ερευνητική κολλεκτίβα με έδρα τα Ιωάννινα που θα συνεργαστεί με τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων για την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα στην ευρύτερη περιοχή,

  • το Hack66, μία ανοικτή κοινότητα από hackers & makers στη Λευκωσία, που σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας θα ξεκινήσουν μία ανοικτή διαδικασία συμμετοχικού σχεδιασμού της πόλης μέσα από πρακτικές κοινωνικών τεχνών, και

  • το Open Labs, ένα hackerspace με έδρα τα Τίρανα, το οποίο θα συνεργαστεί με το National Centre of Folklore Activities για να διερευνήσει τρόπους ανάδειξης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω των ανοικτών τεχνολογιών.

Το έργο Phygital υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας Interreg V-B “Βαλκανική – Μεσόγειος 2014-2020, συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν. Στοχεύει στην προώθηση των βιώσιμων επιχειρηματικών πρακτικών σε σχέση με τις τοπικές κοινωνίες και το φυσικό περιβάλλον, μέσα από την αξιοποίηση της παγκόσμιας διαθέσιμης γνώσης και των ανοικτών τεχνολογιών για την αντιμετώπιση τοπικών προκλήσεων. Ταυτόχρονα, μέσω της δημιουργίας ισχυρών διακρατικών δεσμών συνεργασίας και συνεταιρισμού επιδιώκει την υποστήριξη νέων και υφιστάμενων επιχειρήσεων και εγχειρημάτων προωθώντας τον ανοικτό διαμοιρασμό γνώσης, τεχνολογίας και ιδεών.

Project co-funded by the European Union and

National Funds of the participating countries

Leave a Comment