ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ολοκληρώθηκε η 13η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών

Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η 13η Τακτική Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ, eellak.gr).

Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν 33 από τα 35 μέλη του Οργανισμού, εγκρίθηκε ο απολογισμός για το 2017 και συζητήθηκαν οι στρατηγικοί στόχοι για το 2018.

Η Γενική Συνέλευση ξεκίνησε με αναλυτική ενημέρωση από τη Γενική Διευθύντρια, κ.Δέσποινα Μητροπούλου, των δράσεων και των έργων που υλοποιήθηκαν από τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών το 2017 καθώς και ο προγραμματισμός των κεντρικών δράσεων για το 2018. Η ενημέρωση κάλυψε σε 6 θεματικές σύμφωνα με τους στόχους και τους σκοπούς του Οργανισμού:

  • Ανοιχτό λογισμικό και Ανοιχτά πρότυπα: Συναντήσεις και επικοινωνία του Οργανισμού με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, οι ημερίδες και τα συνέδρια που διοργανώθηκαν, η ανάπτυξη του diadikasies.gr,  η συμμετοχή στο Google Summer of Code 2017, όπως και η συντήρηση του Μητρώου Ελλήνων developers στο github

  • Ανοιχτές τεχνολογίες στην εκπαίδευση: Δράση Code & Create, Ανοιχτά Σχολεία, 3d printing στην Εκπαίδευση, Hack your Classroom, cientix  καθώς και συμμετοχή στο ευρωπαϊκό έργο Slidewiki

  • Ανοιχτή διαβυβέρνηση και ανοιχτά δεδομένα: Δράσεις του Οργανισμού στο πλαίσιο του Open Government Partnership, διοργάνωση του Public Integrity Hackathon και του YDS Hackathon καθώς και Open Data Training Workshops σε φορείς όπως η Τράπεζα της Ελλάδος

  • Ανοιχτός Σχεδιασμός – Ανοιχτό Hardware: Συμμετοχή στην επαναλειτουργία του Fablab Athens, του ευρωπαϊκού έργου PHYGITAL, και στον σχεδιασμό για την δημιουργία Open Labs σε πόλεις της Ελλάδας

  • Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων – Προστασία Προσωπικών Δεδομένων: Συμμετοχή στην Άσκηση Κυβερνοάμυνας, Πανόπτης 2017

  • Ανοιχτή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα: Διοργάνωση woskshops σε συνεργασία με το ΕΕΝ Hellas για τη χρήση ανοιχτών τεχνολογιών από Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δημιουργία ερωτηματολογίου για την χρήση ανοιχτών δεδομένων από επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι δράσεις των μελών για το 2017, όπου και τονίστηκε η συνεχής αύξηση της χρήσης και της ανάπτυξης ανοιχτού λογισμικού, ανοιχτού περιεχομένου και ανοιχτών τεχνολογιών από όλα τα ιδρύματα – μέλη του Οργανισμού κυρίως στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλα και στις διοικητικές λειτουργίες. Μέλη όπως το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου εφαρμόζουν ανοιχτές τεχνολογίες στο 85-90% των μαθημάτων. Εφαρμογές ανοιχτού λογισμικού όπως το GNU-Octave, OpenStack, Owncloud (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος) και η R έχουν γίνει βασικές εφαρμογές στα περισσότερα ιδρύματα, αλλά και διεθνείς δραστηριότητες, όπως οργάνωση του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου gretl από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Π.Μ.Σ του Πανεπιστημίου Πατρών,  το OSS 2018 από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, η φιλοξενία του MoodleMoot 2017 από το ΤΕΙ Αθήνας, η υποστήριξη στην διοργάνωση της FOSSCOMM 2017, τα εκπαιδευτικά σεμινάρια για το Scratch Coding από το  Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας  και τα Εξ’αποστάσεως Εργαστήρια open-hardware από το Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Επεξεργασίας Ψηφιακών Μέσων του ΕΑΠ, τη συνέχιση του open eclass και του open delos καθώς και την διερεύνηση σχεδιασμού και ανάπτυξης διοικητικών εφαρμογών ανοιχτού λογισμικού από το GUNET, του Φωτόδεντρου από το ΙΤΥΕ και την συνέχιση δράσεων των Μονάδων Αριστείας από το ΤΕΙ Αθήνας και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Επίσης το ΕΔΕΤ αναπτύσσει συστηματικά εφαρμογές σε ανοιχτό κώδικα και το ΕΚΤ να συντηρεί τα αποθετήρια και τις βιβλιοθήκες του σε ανοιχτό λογισμικό.

Για τον προγραμματισμό των δράσεων του επόμενου έτους, αλλά και συνολικότερα του στρατηγικού σχεδιασμού του Οργανισμού, τα μέλη συμφώνησαν στην πιο αποτελεσματική και τακτική συνεργασία με τα δίκτυα καθηγητών, ερευνητών και φοιτητών που ασχολούνται ενεργά με την έρευνα και την ανάπτυξη(R&D) σε θέματα ανοιχτών τεχνολογιών στα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα στην Ελλάδα και διεθνώς. Ειδικότερα συμφωνήθηκε τα Πανεπιστήμια μέλη της ΕΕΛΛΑΚ σε συνεργασία με Περιφέρειες, Δήμους και εκπαιδευτικούς σε κάθε Περιφέρεια  να στοχεύσουν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την δημιουργία εργαστηρίου ανοιχτών( OpenLab ) στις μεγάλες πόλεις κάθε περιφέρειας.

Επιπρόσθετα η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, καλεί όσους ενδιαφέρονται να ενημερώνονται για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες  να εγγραφούν για να λαμβάνουν το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο του οργανισμού. Ακόμα καλεί όσους θέλουν να συμμετέχουν ενεργά στην κοινότητα των Ανοιχτών τεχνολογιών, να εγγραφούν στην ομάδα αρθρογραφίας της ΕΕΛΛΑΚ και να γράφουν ή να μεταφράζουν άρθρα στους ιστότοπους του ellak.gr για τα θέματα ανοιχτότητας που τους ενδιαφέρουν.

Τέλος, εγκρίθηκαν τέσσερις αιτήσεις νέων μελών, όλα τα μέλη της ΕΕΛΛΑΚ είναι στο https://eellak.ellak.gr/ta-meli-tis-eellak/ .

Leave a Comment