ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

14η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών

Την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε η 14η Τακτική Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ, eellak.gr).

Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν 32 από τους 35 μετόχους του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), διεξήχθησαν οι εκλογές για το Δ.Σ για την περίοδο 2019-2023 και συζητήθηκαν οι στρατηγικοί στόχοι της ΕΕΛΛΑΚ για την επόμενη τετραετία.

Πρόεδρος για τη 14η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού εκλέχτηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρος του ΙΤΥΕ Διόφαντος, κ. Χρήστος Κακλαμάνης.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Διομήδης Σπινέλλης ξεκίνησε με μια εισαγωγή για τις δράσεις της ΕΕΛΛΑΚ, αναφερόμενος στις στρατηγικές συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού, κ. Δέσποινα Μητροπούλου, παρουσίασε τον αναλυτικό απολογισμό των δράσεων για το 2018 και τον προγραμματισμό για το 2019. Αναφέρθηκε στο πολύ θετικό το γεγονός ότι η ΕΕΛΛΑΚ έχει ακόμα νέα μέλη ενώ είναι στον 11ο χρόνο λειτουργίας της. Επεσήμανε ότι ο βασικός στόχος της ΕΕΛ/ΛΑΚ είναι να συμβάλει στην ‘ανοιχτότητα’ σε 3 βασικούς τομείς: Εκπαίδευση (Ακαδημαϊκά Ιδρύματα), Δημόσιο, Ιδιωτικό Τομέα. Στη συνέχεια έκανε μία σύντομη αναφορά στους βασικούς συνεργάτες του φορέα και στον εσωτερικό τρόπο λειτουργίας καθώς και στις αρμοδιότητες των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στη συνέχεια και στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, παρουσίασαν τις δραστηριότητές τους για θέματα ανοιχτότητας τα εξής μέλη: Ο κ.Σπύρος Αθανασίου για το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” παρουσίασε την εφαρμογή Helix-Hellenic Data Service (Ελληνική Υπηρεσία Δεδομένων), ο κ. Μηνάς Δασυγένης από το Παν/μιο Δυτικής Μακεδονίας μίλησε για τις δράσεις σχετικά με το ανοιχτό hardware και τον Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών, η κ. Γεωργία Καπιτσάκη για το Παν/μιο Κύπρου για τις δράσεις του πανεπιστημίου για τις ανοιχτες τεχνολογίες, ο κ. Ηρακλής Βαρλάμης για την αποκλειστική χρήση του ανοιχτού λογισμικού στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και την συμμετοχή στο Google Summer of Code, ο κ. Σπύρος Μπόλης για την πλατφόρμα ανοιχτών μαθημάτων του GUNET και για την πλατφόρμα ediploma, ο κ. Θεοφάνης Ορφανουδάκης για την φιλοξενία ανοιχτών μαθημάτων που διοργανώνει το ΕΑΠ και έκανε παρουσίαση της ανοιχτής σχεδίασης αναπτυξιακής πλακέτας που έχει αναπτύξει το εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Επεξεργασίας Ψηφιακών Μέσων του ΕΑΠ. Στη συνέχεια ο κ. Ιωάννης Σταμέλος για το ΑΠΘ παρουσίασε την εφαρμογή ανοικτού κώδικα Alfresco που αφορά την  ηλεκτρονική διαχείριση εγγράφων στο ΑΠΘ, ενώ ο κ. Ιάκωβος Στέλλας, παρουσίασε τις δράσεις του H.E.L.L.U.G για το ελεύθερο λογισμικό στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Μετά τον απολογισμό και τις παρουσιάσεις των μελών του Οργανισμού, διεξήχθη μυστική ψηφοφορία με κάλπη για το νέο Δ.Σ του οργανισμού ενώ τα 6 μέλη του Οργανισμού συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης, ψήφισαν μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικών ψηφοφοριών ZEUS( https://zeus.grnet.gr ).

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού για την περίοδο 2019 – 2023 εκλέχθηκαν οι κάτωθι:

    • Βαρλάμης Ηρακλής, Καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
    • Βλάχος Βασίλειος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας- μέλος του ΔΣ της ΕΜηΠεε
    • Βογιατζής Ιωάννης, Πρόεδρος της Ε.Π.Υ.
    • Καρούνος Θεόδωρος, Ερευνητής στο Ε.Μ.Π
    • Κοζύρης Νεκτάριος, Καθηγητής, Κοσμήτορας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π.
    • Κρανιδιώτης Παναγιώτης, Σύμβουλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού
    • Σπινέλλης Διομήδης, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    • Σταμέλος Ιωάννης, Καθηγητής ΑΠΘ
    • Τσιαβός Πρόδρομος,Επικεφαλής ψηφιακής πολιτικής και ανάπτυξης Ομίλου Ωνάση, Creative Commons Greece

 

 

 

Για την Εξελεγκτική Επιτροπή για την περίοδο 2019-2023 εκλέχθηκαν οι κάτωθι:

  • Κυριακός Δημήτρης (Ε.Π.Ε.)
  • Μπόλης Σπύρος (GUNET)
  • Στέλλας Ιάκωβος (HELLUG)

 

Αναλυτικές πληροφορίες για τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών –  ΕΕΛΛΑΚ, τα μέλη του και τις προηγούμενες Γενικές Συνελεύσεις υπάρχουν διαθέσιμες στη σχετική σελίδα του δικτυακού τόπου της (ΕΕΛ/ΛΑΚ, eellak.gr).

Leave a Comment