ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

2η συνάντηση του έργου Phygital

Σχεδιάζουμε παγκόσμια, κατασκευάζουμε τοπικά σε Ελλάδα, Κύπρο και Αλβανία

Η ομάδα του έργου Phygital βρέθηκε στα Ιωάννινα και τα Βόρεια Τζουμέρκα για μία διήμερη συνάντηση την Πέμπτη 13 και Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018. Η συνάντηση οργανώθηκε από το P2P Lab σε συνεργασία με τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και αποτέλεσε τη δεύτερη κατά σειρά του έργου, ενώ ήταν η πρώτη στην οποία συμμετείχε ο νέος εταίρος του έργου, ο Δήμος Λακατάμιας από την Κύπρο.

Οι εταίροι του έργου συζήτησαν τα πιο κρίσιμα ζητήματα του έργου για τον καλύτερο συντονισμό των επιμέρους δράσεων στις τρεις περιοχές παρέμβασης σε Ελλάδα, Κύπρο και Αλβανία. Ταυτόχρονα, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το ύπο-κατασκευή Makerspace στο Καλέντζι του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και να γνωρίσουν την ευρύτερη περιοχή και τις προκλήσεις που στοχεύει να αντιμετωπίσει το έργο Phygital.

Το έργο Phygital οραματίζεται τη μετάβαση σε ένα μοντέλο παραγωγής βασισμένο στην ανοικτότητα, τη συνεργασία και τον πλούτο των ανθρώπινων σχέσεων και της φύσης. Για το σκοπό αυτό επιδιώκει να αναπτύξει χώρους, εργαλεία και πρακτικές που μπορούν να επιτρέψουν στα μέλη μιας κοινωνίας να αξιοποιήσουν τις σύγχρονες τεχνολογίες για να κατασκευάσουν πρακτικές λύσεις για τις δικές τους ανάγκες, και να μοιραστούν αυτή τη γνώση με άλλους που έχουν παρόμοιες ανάγκες.

Με τον ίδιο τρόπο, μπορούν να συνδεθούν με ομάδες από όλο τον κόσμο που δουλεύουν και δημιουργούν λύσεις σε παρόμοια προβλήματα. Έτσι, η παγκόσμια γνώση μπορεί να γίνει ένα κοινό αγαθό προς όφελος των ανθρώπων που τη δημιουργούν και τη μοιράζονται. Τα τεχνολογικά εργαλεία γίνονται κοινά αγαθά στα χέρια των ανθρώπων που τα χρησιμοποιούν για αυτούς και τους συνανθρώπους τους, με σεβασμό στον τόπο που φροντίζουν και μοιράζονται.

Αυτό είναι το όραμα που διατυπώνεται στη φράση “σχεδιάζουμε παγκόσμια, κατασκευάζουμε τοπικά”: Μία ρεαλιστική ουτοπία προς μία παγκόσμια συνδεδεμένη, τοπικά ενσυνείδητη κοινωνία ελεύθερης γνώσης, τεχνολογίας και πολιτισμού.

Το έργο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από επτά οργανισμούς, φορείς και συλλογικότητες από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αλβανία και συγκεκριμένα από:

  • τον Οργανισμό Ανοικτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ, ως συντονιστή του έργου και υπεύθυνου για την ανάπτυξη της ψηφιακής πλατφόρμας,

  • Το P2P Lab, μία ερευνητική κολλεκτίβα με έδρα τα Ιωάννινα που θα συνεργαστεί με τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων για την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα στην ευρύτερη περιοχή,

  • το Hack66, μία ανοικτή κοινότητα από hackers & makers στη Λευκωσία, που σε συνεργασία με τον Δήμο Λακατάμιας και το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας θα ξεκινήσουν μία ανοικτή διαδικασία συμμετοχικού σχεδιασμού της πόλης μέσα από πρακτικές κοινωνικών τεχνών, και

  • το Open Labs, ένα hackerspace με έδρα τα Τίρανα, το οποίο θα συνεργαστεί με το National Centre of Folklore Activities για να διερευνήσει τρόπους ανάδειξης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω των ανοικτών τεχνολογιών.

Το έργο Phygital υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας Ιnterreg V-B “Βαλκανική – Μεσόγειος 2014-2020”, συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν. Στοχεύει στην προώθηση των βιώσιμων επιχειρηματικών πρακτικών σε σχέση με τις τοπικές κοινωνίες και το φυσικό περιβάλλον, μέσα από την αξιοποίηση της παγκόσμιας διαθέσιμης γνώσης και των ανοικτών τεχνολογιών για την αντιμετώπιση τοπικών προκλήσεων. Ταυτόχρονα, μέσω της δημιουργίας ισχυρών διακρατικών δεσμών συνεργασίας και συνεταιρισμού επιδιώκει την υποστήριξη νέων και υφιστάμενων επιχειρήσεων και εγχειρημάτων προωθώντας τον ανοικτό διαμοιρασμό γνώσης, τεχνολογίας και ιδεών.

Περισσότερες πληροφορίες στο http://phygitalproject.eu και στο http://www.interreg-balkanmed.eu.

Project co-funded by the European Union and

National Funds of the participating countries

 

Leave a Comment