Στο πλαίσιο του σχεδιασμού της εθνικής στρατηγικής για την Ανοιχτή Δημόσια Διοίκηση και Ανοιχτή Διακυβέρνηση, διοργανώνεται στις 30 Μαΐου 2016, στη Θεσσαλονίκη, εκδήλωση στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (Κ.Ε.Δ.Ε.Α.) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των εργασιών για τη διαμόρφωση του τρίτου Εθνικού Σχέδιο Δράσης που θα καταθέσει η Ελλάδα στην πρωτοβουλία του Open Government Partnership (www.opengovpartnership.org).
Η εκδήλωση εντάσσεται στις ενέργειες που έχουν υλοποιηθεί από το 2012 μέσω της συμμετοχής στην παγκόσμια και πολυμερή πρωτοβουλία για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση. Το Open Government Partnership (OGP), είναι μία πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν έως τώρα 69 χώρες, αποσκοπεί στη διασφάλιση συγκεκριμένων κυβερνητικών δράσεων για την προώθηση της διαφάνειας, της λογοδοσίας, την ενδυνάμωση των πολιτών, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη σύγχρονη διακυβέρνηση.
Η διαδικασία κατάρτισης του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης επισήμως εγκαινιάστηκε στην εκδήλωση με θέμα «Ώρα για τις δικές μας μεταρρυθμίσεις» η οποία έλαβε χώρα στις 29 Μαρτίου 2016 στο InnovAthens. Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης των συμπερασμάτων τα οποία προέκυψαν από την αξιολόγηση του 2ου Εθνικού Σχεδίου Δράσης από τον Ανεξάρτητο Μηχανισμό Αξιολόγησης (IRM), πραγματοποιήθηκαν διαδραστικές συνεδριάσεις ολιγομελών ομάδων από στελέχη της δημόσιας διοίκησης και εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών (break out sessions) με στόχο τον προσδιορισμό αρχικών προτάσεων προς ένταξη στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης σε τρεις άξονες πολιτικής/ πυλώνες:
-
«Πρόσβαση στην Πληροφορία»
-
«Εξουσιοδότηση στους Πολίτες»
-
«Ακεραιότητα και Λογοδοσία»
Σημαντικό ορόσημο σε αυτή τη διαδικασία είναι η πραγματοποίηση της εκδήλωσης στης 30 Μαΐου 2016 στη Θεσσαλονίκη με σκοπό την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πρώτης φάσης της συνεργασίας και διαβούλευσης και την έναρξη της δεύτερης φάσης που θα οδηγήσει στην οριστικοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας στο τρίτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης.
Στην εκδήλωση θα συμμετέχει, ο Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο OGP, Υπουργός κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο Πρύτανης Α.Π.Θ., καθ. Περικλής Μήτκας, ο οποίος θα παρουσιάσει τις δράσεις Ανοικτής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τα Ανοικτά & διασυνδεδεμένα δεδομένα του Α.Π.Θ., ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κ. Παντελής Αργυριάδης, ο οποίος θα παρουσιάσει τις δράσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σ’ ό,τι αφορά την Ανοιχτή Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση( http://opengov.pdm.gov.gr/ ) και την Ποιοτική Παροχή Υπηρεσιών και τις Δεσμεύσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο OGP που αφορούν τον Ανοιχτό Συμμετοχικό Προϋπολογισμό και την Πλατφόρμα Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Chief Digital Officer του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Χαράλαμπος Τσιτλακίδης, ο οποίος θα μιλήσει για την Ανοικτή & Συμμετοχική Διακυβέρνηση στον Δήμο Θεσσαλονίκης, o Δρ. Βασίλης Περιστέρας, Programme Manager του DG for Informatics, Interoperability Solutions for European Public Administrations (ISA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος θα αναφερθεί στη σημασία της Διαλειτουργικότητας ως προαπαιτούμενο για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση, η Mrs. Cecile LeGuen από το Open Knowledge International και ο Πρόεδρος του Open Knowledge Greece Δρ. Χαράλαμπος Μπράτσας καθώς και η Σύμβουλος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νάνσυ Ρουτζούνη.
Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) θα εκπροσωπηθεί από τον κ. Σωτήρη Κιλάφη, Συντονιστή του wiki.ellak.gr, ο οποίος θα παρουσιάσει την ανοιχτή καταγραφή Υπηρεσιών και Διαδικασιών του Δημοσίου Τομέα που υλοποιείται με την τεχνική του πληθοπορισμού.
Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση και το αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να δείτε στο ogp.okfn.gr.
23/05/2016 – Ανοιχτή Διακυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση