Στις 16-17 Απριλίου 2016 στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστήμιου Πειραιώς (Μ. Καραολή & Α. Δημητρίου 80, Πειραιάς, χάρτης) διοργανώνεται η 9η FOSSCOMM 2016, το μεγαλύτερο ετήσιο συνέδριο ανοιχτού λογισμικού και τεχνολογιών στη Ελλάδα.
H Fosscomm οργανώνεται από τις Ελληνικές κοινότητες του Ελεύθερου και Ανοιχτού Λογισμικού σε διαφορετική πόλη κάθε χρόνο, και συμμετέχουν σε αυτή κοινότητες, προγραμματιστές και εταιρείες που ασχολούνται με τις Ανοιχτές Τεχνολογίες. Στη Fosscomm συμμετέχουν κάθε χρόνο περισσότεροι από 500 σύνεδροι. Μέχρι τώρα έχουν διοργανωθεί συνολικά 8 συνέδρια Fosscomm ξεκινώντας από το 2008 σε Αθήνα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Σέρρες, Αθήνα, Λαμία και Αθήνα αντίστοιχα.
Φέτος η Fosscomm θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Απριλίου, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και θα περιλαμβάνει πάνω από 45 ομιλίες και εργαστήρια (workshops) σε θέματα Ανοιχτού λογισμικού, Ανοιχτού περιεχομένου, Ανοιχτών δεδομένων, Ανοιχτών τεχνολογιών, Ανοιχτής σχεδίασης, Ασφάλειας και Ανοιχτών αδειών. Θα συγκεντρωθούν μέλη από την ακαδημαϊκή κοινότητα, το χώρο των κοινών, τις κοινότητες ανοιχτού λογισμικού, τις κοινότητες ανοιχτών τεχνολογιών, τις εταιρίες που παρέχουν υπηρεσίες ανοιχτού λογισμικού και όσοι ασχολούνται ή ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τον ανοιχτό κώδικα και τις ανοιχτές τεχνολογίες.
Στη φετινή FOSSCOMM μπορείτε να παρακολουθήσετε τις ομιλίες του προέδρου της ΕΕΛ/ΛΑΚ Διομήδη Σπινέλλη με τίτλο “Ξεπληρώνοντας τα δανεικά: Πως συνεισφέρουμε σε έργα ανοιχτού κώδικα”, του Joseph Reeves για το Humanitarian OpenStreetMap, του Mirko Boehm από το Open Invention Network με θέμα “The never-ending quest for the Open Source Business Model“, του Δημήτρη Γλυνού με το “Relying on free and open source software – Risk Perspectives”, τις παρουσιάσεις του ownCloud , του Nmap, του OSGeo-Live 9.5, τα workshops του HELLUG για το ανοιχτό λογισμικό στα σχολεία, της Ελληνικής κοινότητας του WordPress, και το workshop και την ομιλία της Lucie Kaffee για τον εμπλoυτισμό και την τοπικοποίηση της Wikipedia.
Στο πλαίσιο των ανοιχτών τεχνολογιών ενδιαφέρον παρουσιάζουν το DIYiotCar , τoυ DIYiotCoach, η κατασκευή για την μέτρηση της Ποιότητας του Νερού και τα εργαστήρια για το Raspberry Pi και το OpenWrt. Ακόμα, δεν πρέπει να χάσετε την προβολή του ντοκιμαντέρ “Οικοδομώντας Κοινότητες Κοινών στην Ελλάδα για τα Δίκτυα στην περιοχή του Σαρανταπόρου Ελασσόνας.
Στην θεματική ενότητα της Ανοιχτής σχεδίασης αξίζει να δείτε την ομιλία του Μιχάλη Δημητρίου με θέμα “A complete web design workflow using exclusively open source tools”, την ομιλία για την Εφαρμογή του Open Design και Open Innovation σε εταιρίες και οργανισμούς από τους DesignThinkers, και την παρουσίαση του pagkaki-project.
Αν σας ενδιαφέρουν τα ανοιχτά δεδομένα δεν πρέπει να χάσετε την ομιλία του Μιχάλη Βαφόπουλου από την ΕΕΛ/ΛΑΚ και το ODI με θέμα “Δεδομένα: Η νέα αναπτυξιακή υποδομή”, του Ιωάννη Αναγνωστόπουλου για τα Διασυνδεδεμένα Δεδομένα, ενώ από το χώρο των Ανοιχτών αδειών πρέπει να παρακολουθήσετε την ομιλία από την Ελληνική ομάδα των creative commons και τις Άδειες Creative Commons και το Ανοιχτό hardware.
Στα θέματα της ασφάλειας αναφέρονται ενδεικτικά οι παρουσιάσεις: της Διανομής Ασφαλείας Linux του ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ από το μέλος του ΔΣ της ΕΕΛ/ΛΑΚ Βασίλη Βλάχο, του OPERANDO and patching privacy leaks in Android από τον Kωνσταντίνο Πατσάκη, της Ελληνικής Εθνικής άσκησης Κυβερνοάμυνας ΠΑΝΟΠΤΗΣ και το workshop για το Hackademic Challenges project
Μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της FOSSCOMM 2016 στο http://fosscomm.cs.unipi.gr/index.php/events/, και μπορείτε να εγγραφείτε για να την παρακολουθήσετε δωρεάν στο http://fosscomm.cs.unipi.gr/index.php/participation/
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στη σελίδα της Fosscomm http://fosscomm.cs.unipi.gr
Facebook: https://www.facebook.com/fosscomm
Ακολουθήστε την Fosscomm στο Twitter: https://twitter.com/Fosscomm2016