ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

15η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών

Την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020 πραγματοποιήθηκε η 15η Τακτική Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) (eellak.gr) με τηλεδιάσκεψη. Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν 29 από τους 31 μετόχους του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών ενώ ξεχώρισε ως θέμα συζήτησης ο συντονισμός των μετόχων της ΕΕΛΛΑΚ σχετικά με τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας με τον COVID19. 

Πρόεδρος για τη 15η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού εκλέχτηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρος του ΙΤΥΕ Διόφαντος, κ. Χρήστος Κακλαμάνης

Η Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού, κ.Δέσποινα Μητροπούλου, παρουσίασε τον αναλυτικό απολογισμό των δράσεων για το 2019 και τον προγραμματισμό για το 2020. Επεσήμανε ότι ο βασικός στόχος της ΕΕΛΛΑΚ είναι να συμβάλει στην ‘ανοιχτότητα’ σε 3 βασικούς τομείς: Εκπαίδευση (Ακαδημαϊκά Ιδρύματα), Δημόσιο, Ιδιωτικό Τομέα και αναφέρθηκε στις δράσεις που υλοποίησε η ΕΕΛΛΑΚ το 2019 για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.  Στη συνέχεια έκανε μία σύντομη αναφορά στους βασικούς συνεργάτες του φορέα και στον εσωτερικό τρόπο λειτουργίας καθώς και στις αρμοδιότητες των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στη συνέχεια, παρουσίασαν τις δραστηριότητές τους για θέματα ανοιχτότητας τα εξής μέλη: Ο καθηγητής κ. Γιάννης Σταμέλος, εκπρόσωπος του Α.Π.Θ. αναφέρθηκε στις 2 συναντήσεις που έγιναν με την – υπό συγκρότηση – ομάδα Ανοιχτού λογισμικού του Α.Π.Θ. και στη συνδιοργάνωση του Α.Π.Θ. σε δράσεις όπως τα workshop για το WSO2, το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Moodlemoot και τον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση. Ο καθηγητής κ.Γιάννης Φούντος, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναφέρθηκε στη διάθεση της νέας δημοτικής αρχής να συμβάλλει στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση αλλά και σε άλλες δράσεις αναφορικά με την ανοιχτότητα και τόνισε ότι στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει καθιερωθεί πλατφόρμα για online μαθήματα. Στη συνέχεια, ο ερευνητής εκπρόσωπος του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά”, κ.Στέλιος Πιπερίδης, παρουσίασε τις ερευνητικές υποδομές του “Αθηνά, την πρόταση που κατατέθηκε σχετικά με την Εθνική Στρατηγική για την Ανοιχτή Επιστήμη αλλά και το εργαλείο e-translation, το μοντέλο του οποίου είναι βασισμένο στις ανοιχτές τεχνολογίες και τη συνεισφορά του Ε.Κ. “Αθηνά” με υποστηρικτικές δραστηριότητες. Ο κ.I.Στέλλας παρουσίασε τις δράσεις του HEL.L.UG. για το ελεύθερο λογισμικό στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τέλος, η εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η καθηγήτρια κ.Κλειώ Σγουροπούλου έθεσε το θέμα της οργάνωσης και ανταπόκρισης των Πανεπιστημίων στην υπάρχουσα κατάσταση και ανέφερε ότι στο ΠΑ.Δ.Α γίνονται ήδη online μαθήματα σε μεγάλη κλίμακα σε μέλη του Πανεπιστημίου αλλά και σε φοιτητές και τόνισε ότι το επόμενο βήμα είναι η διαχείριση της ποιότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας και του υλικού που παράγεται ενώ ακολούθησε συζήτηση με πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης. 

Μετά τον απολογισμό και τις παρουσιάσεις των μελών του Οργανισμού, φιλοξενήθηκε στη Γενική Συνέλευση ο κ. Τριανταφυλλίδης, εξωτερικός συνεργάτης της ΕΕΛΛΑΚ, ο οποίος στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στη δημιουργία podcasts της ΕΕΛΛΑΚ με σκοπό την πληροφόρηση γύρω από τη θετική συμβολή που μπορούν να έχουν οι ανοιχτές τεχνολογίες στην καθημερινότητα. 

Η 15η Γενική Συνέλευση της ΕΕΛΛΑΚ έκλεισε με προτάσεις εν μέσω της πρωτόγνωρης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Οι μέτοχοι του οργανισμού συμφώνησαν ομόφωνα ότι θα συμβάλλουν με την τεχνογνωσία τους στην υποστηριξη των δράσεων της ΕΕΛΛΑΚ.

Αναλυτικές πληροφορίες για τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών(ΕΕΛΛΑΚ), τα μέλη του και τις προηγούμενες Γενικές Συνελεύσεις υπάρχουν διαθέσιμες στη σχετική σελίδα του δικτυακού τόπου της ΕΕΛ/ΛΑΚ (eellak.gr)

Leave a Comment