ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ψηφιακή Μετάβαση με Ανοιχτές Τεχνολογίες στο Δημόσιο Τομέα: 14/07/2021 – 19:00 στο Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, με αφορμή την έκδοση της μελέτης Ψηφιακός μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης: ο ρόλος και η αξία των ανοιχτών τεχνολογιών, την οποία εκπόνησε για λογαριασμό του ΙΝΠ ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021 στις 7.00 το απόγευμα, με θέμα «Ψηφιακή μετάβαση στο δημόσιο τομέα»

Η ΜΕΛΕΤΗ

Η μελέτη Ψηφιακός μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης: ο ρόλος και η αξία των ανοιχτών τεχνολογιών περιγράφει μια, διαφορετική από την τρέχουσα, προσέγγιση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής δημόσιας διοίκησης η οποία βασίζεται σε ανοιχτό λογισμικό, ανοιχτές μεθοδολογίες, πρότυπα και διαδικασίες. Ειδοποιό στοιχείο ενός ανοιχτού στις ανάγκες και τις δυνάμεις της κοινωνίας ψηφιακού μετασχηματισμού είναι η συμπεριληπτικότητα. O ψηφιακός μετασχηματισμός δεν μπορεί να περιορίζεται στην ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση υπηρεσιών σε αξιακό κενό, με τους πολίτες απόντες. Ο ανοιχτός ψηφιακός μετασχηματισμός μέσα από τη στρατηγική αξιοποίηση των ανοιχτών τεχνολογιών, προτύπων και διαδικασιών καινοτομεί με τους πολίτες και την κοινωνία υπέρ του δημοσίου συμφέροντος – με διαφάνεια και λογοδοσία.

Μέσα από την παρουσίαση εφαρμοσμένων βέλτιστων πρακτικών από ευρωπαϊκές και άλλες χώρες, η μελέτη αναδεικνύει ένα οριζόντιο όραμα για τη συμμετοχική διακυβέρνηση με διαφάνεια, ακεραιότητα και λογοδοσία, αρχές τις οποίες υπηρετεί η στρατηγική αξιοποίηση ανοιχτών τεχνολογιών, ανοιχτών δεδομένων και προτύπων.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Στην εκδήλωση, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου, στο YouTube και στο Facebook, θα συμμετέχουν από τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), οι συγγραφείς της μελέτης:

  • Αθανάσιος Δεληγιάννης, πολιτικός επιστήμονας,
  • Αλέξανδρος Μελίδης, πολιτικός επιστήμονας,
  • Δέσποινα Μητροπούλου, ειδικός σε θέματα ανοιχτών τεχνολογιών.

Επίσης, στην εκδήλωση θα συμμετέχουν ως ομιλητές οι:

  • Γρηγόρης Θεοδωράκης, στέλεχος δημόσιας διοίκησης, πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης,
  • Τάσος Τάγαρης, μηχανικός πληροφορικής με εξειδίκευση σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ηλεκτρονικής υγείας, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΗΔΙΚΑ,
  • Μαρία Χαϊδοπούλου Βρυχέα, ερευνήτρια ΙΝΠ, συντονίστρια της θεματικής Τεχνολογία & Γνώση.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Νικόλ Λειβαδάρη.

Μετά το πέρας των ομιλιών, θα ακολουθήσει συζήτηση και ερωτήσεις από το κοινό.

Leave a Comment