ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Εθνικό Σχέδιο Ανοιχτών Τεχνολογιών στον Δημόσιο Τομέα

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ με γνώμονα την προώθηση της ανοιχτότητας προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και την προάσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως της ιδιωτικότητας και του απορρήτου των επικοινωνιών απέστειλε επιστολές προς τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων της χώρας, ζητώντας τη διαμόρφωση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την εισαγωγή ανοιχτών τεχνολογιών στο κράτος.

Πρωταρχικός σκοπός του Οργανισμού αποτελεί η Ελλάδα να γίνει κέντρο ανοιχτών τεχνολογιών σε υλισμικό και λογισμικό για την εκπαίδευση, τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα, αλλά και ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας διαθέτουν ένα ικανό σύνολο στελεχών που διαθέτουν τις κατάλληλες γνώσεις και μπορούν να συμβάλουν στην υιοθέτηση και ανάπτυξη ανοιχτού λογισμικού και υλισμικού.

Η σύζευξη των δυνάμεων μας, δύναται να αποτελέσει τη βάση για την υιοθέτηση ασφαλών, ανοικτών συστημάτων και προτύπων με τη συνδιαμόρφωση ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την εισαγωγή ανοιχτών τεχνολογιών στο κράτος. Με τον τρόπο αυτό, είναι δυνατή η διασφάλιση συνθηκών ψηφιακής αυτονομίας και ψηφιακής εθνικής κυριαρχίας κατά την άσκηση της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας.

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ενημέρωσε τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την πρωτοβουλία σύστασης του Ελληνικού Εργαστηρίου Κυβερνοασφάλειας, ανταποκρινόμενος άμεσα στις αναδυόμενες απειλές της Χώρας.

Οι επιστολές απεστάλησαν στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων, τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Νίκο Ανδρουλάκη, στον Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε., κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, στον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκο Βελόπουλο, στον Γραμματέα ΜέΡΑ25, κ. Γιάνη Βαρουφάκη, και κοινοποιήθηκαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την επιστολή εδώ.

Leave a Comment