ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

19η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών

Τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε η 19η Τακτική Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ, eellak.gr). Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν 32 από τους 37 μετόχους του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), διεξήχθησαν οι εκλογές για το Δ.Σ για την περίοδο 2023-2027 και συζητήθηκαν οι στρατηγικοί στόχοι της ΕΕΛΛΑΚ για την επόμενη τετραετία.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Σταμέλος Ιωάννης, ξεκίνησε με τις προτεραιότητες για την περίοδο 2023-2026, δίνοντας έμφαση στη διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής από τις ομάδες εργασίας, στη λειτουργία ομάδων ανοιχτού λογισμικού σε όλα τα πανεπιστήμια, στη συμμετοχή σε αναπτυξιακά έργα, στη διοργάνωση hackathons με συμμετοχή ΑΕΙ, δημόσιων φορέων, εταιριών, Κοινωνίας των Πολιτών, στην ετήσια συμμετοχή με παρουσιάσεις στη FOSSCOMM και στη FOSDEM. Στη συνέχεια παρουσίασε τις δράσεις της ΕΕΛΛΑΚ, αναφερόμενος στις στρατηγικές της συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό κατά την τετραετία του απερχόμενου ΔΣ, 2019-2022. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στις συνεργασίες με το Open Forum Europe, το ΕΔΥΤΕ, το Ίδρυμα Ωνάση, το Ελληνικό Κτηματολόγιο και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Στη συνέχεια και στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, παρουσίασαν τις δραστηριότητές τους για θέματα ανοιχτότητας τα εξής μέλη: Οι κ.κ. Μαυροθέρης, Θεμιστοκλέους και Ροδοσθένους για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, παρουσίασαν το Αποθετήριο ΚΥΨΕΛΗ, το οποίο βασίζεται στο ανοιχτό λογισμικό dSpace. Ο κ. Ηρακλής Βαρλάμης για το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, παρουσίασε το FOSSBOT, ένα κιτ ρομποτικής για εκπαιδευτικούς σκοπούς βασισμένο σε ανοιχτές τεχνολογίες.

Ο κ. Βοσινάκης για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, παρουσίασε το έργο «IOHIVE: Σχεδίαση και Ανάπτυξη Καινοτόμων Ψηφιακών Τεχνολογικών Υποδομών και Υπηρεσιών για την Υποστήριξη και Οριζόντια Παρακολούθηση Αγροδιατροφικών Πρακτικών». Ο κ. Σπύρος Μπόλης για το Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο GUNET, αναφέρθηκε στην υποστήριξη και ανάπτυξη της πλατφόρμας e-class, που είναι η πλατφόρμα E-Learning του GUNET. Ο κ. Θέμης Ταμπούρης, για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, παρουσίασε δύο φοιτητικές δράσεις εφαρμογές υποστήριξης φοιτητών και datathons στο πλαίσιο της κοινότητας Ανοιχτού Λογισμικού του Πανεπιστημίου. Ο κ. Ιάκωβος Στέλλας, για την Ένωση Χρηστών & Φίλων Linux Ελλάδος (H.E.L.L.U.G.) αναφέρθηκε στη συνεισφορά του συλλόγου στην ίδρυση της ειδικότητας Τεχνικού Συστημάτων Ανοικτού Λογισμικού στα ΙΕΚ σε συνεργασία με το ΔΙΕΚ Αιγάλεω και για στη συγγραφή εκπαιδευτικού υλικού στην οποία συμμετέχει και η ΕΕΛΛΑΚ. Ο κ. Τζαγκαράκης για το Πανεπιστήμιο Πατρών, αναφέρθηκε στη δράση σχετικά με τη διερεύνηση χρήσης του λογισμικού ανοιχτού κώδικα Matrix στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Πατρών.Ο κ. Φούντος αναφέρθηκε στα σεμινάρια που κάνουν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε καθηγητές της Β Βάθμιας για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες και Ρομποτική ώστε να μπορούν να εκπαιδεύσουν ομάδες που θα συμμετέχουν στο Διαγωνισμό Ρομποτικής της ΕΕΛΛΑΚ.

Η μυστική ψηφοφορία για το νέο ΔΣ πραγματοποιήθηκε μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος ZEUS. Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού για την περίοδο 2023 – 2027 εκλέχθηκαν οι:

  • Βαρλάμης Ηρακλής, Καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
  • Βογιατζής Ιωάννης, Πρόεδρος της Ε.Π.Υ.
  • Καπιτσάκη Γεωργία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κύπρου
  • Καρούνος Θεόδωρος, εκπρόσωπος κοινότητας Ανοιχτής Διακυβέρνησης
  • Κοζύρης Νεκτάριος, Καθηγητής, Κοσμήτορας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π.
  • Κρανιδιώτης Παναγιώτης, Σύμβουλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού
  • Σπινέλλης Διομήδης, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Σταμέλος Ιωάννης, Καθηγητής ΑΠΘ και Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ

Για την Εξελεγκτική Επιτροπή για την περίοδο 2023-2026 εκλέχθηκαν: Στεφανέας Πέτρος από το ΕΜΠ, Μπόλης Σπύρος, από το GUNET και Στέλλας Ιάκωβος από H.E.L.L.U.G.

Ο Πρόδρομος Τσιαβός ορίστηκε από την Γενική Συνέλευση Νομικός Σύμβουλος της ΕΕΛΛΑΚ και υπεύθυνος της ομάδας εργασίας νομικών για άδειες ανοιχτού λογισμικού και ανοιχτού περιεχομένου.

Μετά τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης, το νεοκλεγμένο ΔΣ συνεδρίασε και συγκροτήθηκε σε σώμα. Αναλυτικές πληροφορίες για τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών(ΕΕΛΛΑΚ), τα μέλη του και τις προηγούμενες Γενικές Συνελεύσεις υπάρχουν διαθέσιμες στη σχετική σελίδα του δικτυακού τόπου της (ΕΕΛ/ΛΑΚ, https://eellak.ellak.gr/genikes-sinelefsis/)

One thought on “19η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών

Leave a Comment