ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

17η Τακτική Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών

Την Τρίτη 30 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε η 17η Τακτική Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ). Στη Γενική Συνέλευση η οποία, εξαιτίας των συνθηκών της πανδημίας διεξήχθη για δεύτερη χρονιά διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας e:presence, συμμετείχαν 31 από τους 34 μετόχους του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών.

Πρόεδρος για τη 17η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού εκλέχτηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και εκπρόσωπος του ΙΤΥΕ Διόφαντος, κ. Χρήστος Κακλαμάνης.

Η Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού, κ. Δέσποινα Μητροπούλου, παρουσίασε τον αναλυτικό απολογισμό των δράσεων για το 2020 και τον προγραμματισμό για το 2021 ενώ στη συνέχεια έκανε μία σύντομη παρουσίαση της κεντρικής ομάδας της ΕΕΛΛΑΚ και στον τρόπο λειτουργίας της καθώς και στις αρμοδιότητες των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (δείτε την παρουσίαση).

Στη συνέχεια παρουσίασαν τις δραστηριότητές τους για δράσεις και έργα ανοιχτότητας τα εξής μέλη: Ο κ. Κώστας Βασιλάκης, για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου παρουσίασε την πλατφόρμα Cyber Threat Intelligence, η οποία είναι βασισμένη σε ανοιχτό λογισμικό και εντοπίζει με έξυπνο τρόπο απειλές στον κυβερνοχώρο (παρουσίαση). Ο κ. Παρασκευάς Δαλιάνης για την ΕΠΕ, παρουσίασε ενδεικτικές δράσεις και παρεμβάσεις της ΕΠΕ σχετικά με την Ανοιχτή πρόσβαση σε Δεδομένα και την προώθηση του Ανοιχτού Λογισμικού στο Δημόσιο, ενώ κατέθεσε και προτάσεις στα πλαίσια της συνεχούς βελτίωσης της λειτουργίας της ΕΕΛΛΑΚ και της περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των μελών της ΓΣ προς όφελος των στόχων του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (παρουσίαση). Ο κ. Πάνος Λουρίδας, εκπρόσωπος του ΕΔΥΤΕ, αναφέρθηκε στη δημιουργία με ανοιχτό λογισμικό του gov.gr σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο κ. Μπόλης για το GuNET, παρουσίασε την πλατφόρμα για την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση Open e-class, η οποία βασίζεται στο ανοιχτό λογισμικό (παρουσίαση). Η κ. Ανδριάνα Πρέντζα, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Πειραιώς, αναφέρθηκε στις προδιαγραφές που αναπτύσσονται στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου, βασισμένες σε ανοιχτά πρότυπα και ανοιχτό λογισμικό στο χώρο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και προμηθειών ενώ έκανε σύντομη αναφορά στο Ευρωπαϊκό Έργο TOOP στο οποίο συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και 18 ακόμη εταίροι. Ο κ.Φούντος, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μίλησε για τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση που διοργανώνεται από την ΕΕΛΛΑΚ για 3η χρονιά φέτος, στα πλαίσια του οποίου το Πανεπιστήμιο παρέχει τεχνογνωσία στους εκπαιδευτικούς αλλά και στους μαθητές. Επίσης, αναφέρθηκε και στη χρήση του moodle από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αλλά και στην εγκατάσταση του παρόχου υπολογιστικής ισχύος του Πανεπιστημίου, τον υπερυπολογιστή «Διώνη», ο οποίος υλοποιείται και χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος «Περιφερειακής Αριστείας». Τέλος, το λόγο πήρε ο κ. Σαββίδης, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόταση που έχει κατατεθεί στην περιφέρεια Κρήτης για τη δημιουργία Εργαστηρίου Ανοιχτών Τεχνολογιών (Hackerspace) και πρότεινε τη δημιουργία δικτύου hackerspaces υπό την ομπρέλα της ΕΕΛΛΑΚ. Επίσης ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε στις δράσεις ανοιχτότητας που προωθεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης αλλά και στα ανοιχτά εκπαιδευτικά εργαλεία που αναπτύσσονται και για τα οποία ο στόχος είναι να διατεθούν δωρεάν στα σχολεία (παρουσίαση).

Στη συνέχεια η Γενική Συνέλευση, ενέκρινε 3 νέα αιτήματα ένταξης στην ΕΕΛΛΑΚ, τα οποία κατατέθηκαν από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το ΕΚΕΤΑ, με τους μετόχους της ΕΕΛΛΑΚ να αυξάνονται σε τριανταεπτά. Στο σημείο αυτό η 17η Τακτική Γενική Συνέλευση έλαβε τέλος.

Αναλυτικές πληροφορίες για τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), τα μέλη του και τις προηγούμενες Γενικές Συνελεύσεις υπάρχουν διαθέσιμες στη σχετική σελίδα του δικτυακού τόπου της ΕΕΛ/ΛΑΚ (eellak.gr).

Leave a Comment