ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

18η Τακτική Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών

Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε η 18η Τακτική Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ). Στη Γενική Συνέλευση η οποία, εξαιτίας των συνθηκών της πανδημίας διεξήχθη για δεύτερη χρονιά διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας e:presence, συμμετείχαν 33 από τους 37 μετόχους του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών.

Πρόεδρος για τη 18η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού εκλέχτηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και εκπρόσωπος του ΙΤΥΕ Διόφαντος, κ. Χρήστος Κακλαμάνης.

Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, κ. Αλέξανδρος Μελίδης, παρουσίασε τον αναλυτικό απολογισμό των δράσεων για το 2021 και τον προγραμματισμό για το 2022 ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο στρατηγικό σχέδιο του Οργανισμού Ανοιχτών τεχνολογιών το οποίο παρουσιάστηκε στους μετόχους, καλώντας τους να συμμετέχουν στην από κοινού συνδιαμόρφωση μέσω ανοιχτής διαβούλευσης.Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε η 18η Τακτική Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ). Στη Γενική Συνέλευση η οποία, εξαιτίας των συνθηκών της πανδημίας διεξήχθη για δεύτερη χρονιά διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας e:presence, συμμετείχαν 33 από τους 37 μετόχους του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών.

Στη συνέχεια παρουσίασαν τις δραστηριότητές τους για δράσεις και έργα ανοιχτότητας τα εξής μέλη: Ο κ. Ηλίας Αθανασόπουλος, για το Πανεπιστήμιο Κύπρου παρουσίασε το Ιδρυματικό Αποθετήριο «Γνώσις» που έχει δημιουργηθεί και συνεχώς εμπλουτίζεται με δημοσιεύσεις ερευνητών από όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου(παρουσίαση).

Ο κ. Ηρακλής Βαρλάμης, για το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο παρουσίασε το εκπαιδευτικό ρομπότ DYI robot kit, όπως σχεδιάστηκε πρώτη φορά στο πλαίσιο του Google Summer Of Code το 2019 σε συνεργασία με την ΕΕΛ/ΛΑΚ. Επιπρόσθετες εξελίξεις και αναβαθμίσεις έχουν ολοκληρωθεί στο αρχικό πρότυπο, με την χρήση και του blockly –ενός open source εργαλείου της Google. Στόχος είναι το DYI Robot να χρησιμοποιηθεί από εκπαιδευτικούς σε όλες τις βαθμίδες, από το νηπιαγωγείο και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού μέχρι και το λύκειο. (παρουσίαση)

Ο κ. Σπύρος Μπόλης για το Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο GuNET, παρουσίασε την πλατφόρμα για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση Open e-class το οποίο έχει αναπτυχθεί με λογισμικό ανοιχτού κώδικα και από το 2003 σχεδιάζεται, αναπτύσσεται και υποστηρίζεται ενεργά από την Ακαδημαϊκή Κοινότητα. (παρουσίαση). Στη συνεχεία, ο κ. Μπόλης παρουσίασε τη συνδρομή του GuNet, πάνω σε ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικό PowerDNS -Admin που αποτελεί εργαλείο διαχείρισης υπηρεσίας DNS με σημαντικές παρεμβάσεις όπως αναζήτηση στο ιστορικό ενεργειών και προσθήκη νέων δικαιωμάτων χρήστη (παρουσίαση).

Η κ. Ειρήνη Φουντουλάκη, για το ΙΤΕ παρουσίασε τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιο ανάπτυξης των δικτύων ιατρικής ακριβείας, αναλύοντας το οικοσύστημα που έχει σχεδιαστεί για το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Γενετικών Καρδιαγγειακών Παθήσεων και Πρόληψης Νεανικού Αιφνίδιου Θανάτου, για την υλοποίηση του οποίου χρησιμοποιήθηκε ανοιχτό λογισμικό. (παρουσίαση)

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος ΔΣ, κ. Ιωάννης Σταμέλος, ενημέρωσε το Σώμα για τη δημιουργία ενός κέντρου ανοιχτών τεχνολογιών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο που θα έχει εκπαιδευτικό και ερευνητικό χαρακτήρα ενώ θα περιλαμβάνει εθελοντικές δράσεις για την υποστήριξη των ανοιχτών τεχνολογιών. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως το κέντρο θα λειτουργεί συμπληρωματικά της ΕΕΛ/ΛΑΚ και φιλοδοξεί στη Βόρεια Ελλάδα, να είναι φορέας ανάπτυξης ανοιχτών τεχνολογιών.

Αναλυτικές πληροφορίες για τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), τα μέλη του και τις προηγούμενες Γενικές Συνελεύσεις υπάρχουν διαθέσιμες στη σχετική σελίδα του δικτυακού τόπου της ΕΕΛ/ΛΑΚ (eellak.gr).

Leave a Comment